/* Feeds ----------------------------------------------- */ #blogfeeds { } #postfeeds { padding:0 15px 0; }

Sunday, September 08, 2013

Els Pinzon catalans, en Bartomeu Ferrer -de llevant-

En Miquel Llaurador ha trobat uns llibres escrits  per religiosos franciscans cap el 1730 a Espanya, on tot i la forta censura borbònica diuen amb tota la naturalitat del món que els germans Pinzón eren catalans, i un altre que certifica que Bartomeu Ferrer era "de llevant", corroborant les teories d'en Jordi Bilbeny


Pot semblar un conte de fades però, ahir diumenge, en Miquel Llaurador em va trucar amb la notícia de que havia trobat  un  llibre que certifica que, contra el que diu la Viquipèdia, Bartomeu Ferrer era "levantisco", i així podran anar dient que la meva denúncia a l'església de Crespià eren paranoies..

El més important era un llibre que parla de les grandeses del monestir de Montserrat, on diu com aquell qui res, que els germans Pinzón eren catalans
Per més que he cercat a Google books no l'he trobat.. (Google ès a Madrid) us encoratjo a seguir cercant.. però la pesca ha estat fructífera i n'he trobat un altre que diu el mateix:

Diario historico, politico-canonico y moral
 Per José Álvarez de la Fuente, ‎Manuel de Viergol (Madrid) - 1733

...con dos pilotos, ambos hermanos , Catalanes , llamados Martin Pinzón , y Alonso Pinzón ; y con ciento y veinte hombres de Compañía , descubrieron las Islas Lucaias en las Indias...
Es molt curiós atès que el llibre està escrit desprès del Decret de Nova Planta i diu fallàcies com que Ferran va cedir el regne d'Aragó a Castella, però tot i així a Felip V i als censors, al 1733, no els importava reconèixer que els germans Pinzón eren catalans, una gran troballa Miquel!

Notes

  1. Relacion del viage hecho por las goletas Sutil y Mexicana en el anõ de 1792: para reconocer el estrecho de Fuca... De órden del rey. Imprenta real. 1802. pp. 32–. Consultado el 7 Septiembre 2013.
  2. DRAE:levantisco
  3. Diario historico, politico-canonico y moral. por Thomás Rodriguez Frias. 1733. pp. 2–. Consultado el 9 September 2013.